Les festes del consum

consum

 

Ja arriba Nadal. La situació econòmica i política queden en segon pla quan es posen les primeres llums al carrer i es dona el tret de sortida al Nadal.

Camines pel carrer i de sobte una llum, un jingle nadalenc o una olor et criden a entrar a una botiga. S’apropa el Nadal, et dius, mentre passes cap a l’interior, i en el moment en què creues la porta saps que en sortiràs fent recompte: per la mare, el nebot, la neboda i la Nala, el dàlmata de la teva germana que et fa festes només entrar per la porta. És final de novembre, Black Friday de nou a la televisió, i al mòbil, i al e-mail, i als aparadors, i a tot arreu, perquè del Black Friday no se’n salva ningú.

En aquesta situació fictícia, però versemblant, s’entreveuen les diferents estratègies que les marques segueixen per captar la nostra atenció. A part del preu i els descomptes previs associats al Black Friday, el dispendi en comunicació publicitària, el màrqueting sensorial o la comunicació omnicanal contribueixen a que tothom rebi una quantitat ingent d’impactes de les marques que et conviden a comprar.

És curiós com la globalització ens ha fet adoptar tradicions d’altres països, però és més curiós encara que gairebé totes elles impliquen consum. L’estudi Consumo Navideño 2018 publicat recentment per Deloitte explica com el Black Friday s’ha convertit en el tret de sortida de les compres nadalenques, i no és casualitat que les marques, presents arreu del món, se sumin a esdeveniments com aquest amb un únic objectiu: vendre més. Tanmateix, el fet de ser previsors no implica un menor consum ni una menor despesa. Fins a 601 euros es gasten de mitjana per família a l’estat Espanyol per a les compres de Nadal, xifra significativa si es té en compte que som els segons en intenció de despesa a Europa i els tretzens en mitjana de sou.

En definitiva, el Nadal es pot resumir, en clau marquetiniana, com el moment de la veritat per a multitud de marques, i no només per aquelles que centren el seu negoci en aquestes dates com els torrons o caves. Però també és el moment de la veritat per a tots aquells que, convençuts perquè “és Nadal”, fan del consum inconscient la seva forma de vida.

Si et preguntes: hi ha alternativa? La resposta és que hi ha maneres de consumir que són més responsables i que intenten retornar part del que reben a la societat. La manera de consumir diu molt de la persona. Potser aquest és un bon Nadal per regalar quelcom que no sigui només un producte, sinó que aporti alguna cosa més a la societat i afavoreixi a canviar actituds cap al consum. Realment, les nostres decisions de compra poden canviar el món.

 

Dr. Eduard Vidal
Doctor en Comunicació i Publicitat
Professor de Màrqueting dels Graus i del Màster Oficial en Administració i Direcció d’Empreses