Typosquatting

Typosquatting, el negoci d’escriure malament un domini

‘Typosquatting’ és una tipologia de ciberocupació

Tan sols necessitem posar malament una lletra quan escrivim un domini perquè ens porti a un lloc web fals ple de publicitat o, en el pitjor dels casos, amb virus o contingut il·legal. Els administradors que registren intencionadament aquests dominis amb errors tipogràfics de pàgines populars o de marques conegudes busquen obtenir tràfic a les seves pàgines per guanyar diners. Aquest fenomen es coneix com typosquatting i es tracta d’una tipologia de ciberocupació (cybersquatting), que és l’activitat d’ocupar la identitat digital aliena per treure un benefici.

Per això, sovint les empreses quan registren un domini, no tal sols ho fan del correcte, sinó que també paguen per registrar dominis amb totes les variacions possibles del nom com:

  • Error tipogràfic
  • Error ortogràfic
  • Ortografia alternativa
  • Dominis amb guió
  • Terminacions de domini errònies

D’aquesta manera, els dominis amb errates es poden redirigir a la pàgina correcta i aconsegueixen evitar el màxim les fugues de clients que volen visitar el seu web. Quan aquests conflictes van per la via judicial, s’acostumen a resoldre a favor del denunciant per un delicte de violació dels drets derivats de la marca, però el procés sol ser llarg i costós. Per això, l’estratègia de moltes marques de registrar tots els dominis possibles esdevé l’opció més rendible per evitar futurs maldecaps produïts pel typosquatting.

 

Aquest article forma part del número 4 de la Revista Euncet Alumni, que es va publicar el setembre de 2017. Pots consultar aquest i altres números de la Revista aquí.

Si vols col·laborar a la Revista, ja sigui amb contingut o publicitat, pots contactar amb nosaltres al correu electrònic alumni@euncet.es.